کارخانه فروآلیاژ بهاباد

شرکت نسوز آلیاژ پارسه پولاد (ناپکو) با هدف کاهش واردات فروآلیاژهای مورد نیاز صنعت فولادسازی کشور در زمینه تولید فروآلیاژهایی نظیر فرومنگنز، فروسیلیکومنگنز و فروسیلیسیم قدم گذاشته تا پس از بهره برداری از کارخانه در دست احداث ،منطقه صنعتی بهاباد تا با ایجاد اشتغال، شاهد شکوفایی هرچه بیشتر چرخ صنعت در این منطقه باشد.

شرکت نسوز آلیاژ پارسه پولاد علاوه برتولید انواع فرو آلیاژها و مواد معدنی موردنیاز فرو آلیاژها ، تولید و ساخت تجهیزات و ماشین‌آلات فرو آلیاژها و نسوزها را در دستور کار خود دارد.

این پروژه اولین مجتمع فروآلیاژی از لحاظ ظرفیت و تنوع محصول در کشور است که با بهره برداری از آن علاوه بر تامین انواع فروآلیاژهای مورد نیاز شرکت چادرملو بخشی از نیاز داخل کشور به این محصول را نیز تامین می کند و در عین حال قابلیت صادرات هم دارد.

قرارداد ساخت کارخانه نسوز آلیاژ پارسه پولاد در آذر ماه سال ۱۴۰۰ طی یک مناقصه با کنسرسیومی متشکل از شرکت‌های کاهنربا، کیسون و پارس فرارو  به صورت EPC  منعقد گردید.

پس از عقد قرارداد، روند اجرایی این پروژه از ابتدای سال ۱۴۰۱ آغاز شد.

آمار و ارقام

در سال‌های گذشته ، میانگین ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تن مصرف انواع فروآلیاژها در ایران است . به ترتیب فرومنگنز، فروسیلیکومنگنز و فروسیلیسیم از پر مصرف ترین انواع فروآلیاژهای مصرفی بودند . بازار فروسیلیسیم همواره رابطه مستقیمی با میزان فعالیت شرکت های فولاد سازی دارد.

از آن جا که در چند سال اخیر ،شرکت های فولادی فعال وضعیت مطلوبی را  تجربه کرده اند. ایران به عنوان یکی از تولید کننده های مطرح فروسیلیسیم در منطقه شناخته می شود به طوری که نه تنها از واردات آن بی نیاز است، بلکه بخش عمده ای از آن را به کشورهای دیگر صادر می کند.درباره فرومنگنز نیز در صنعت فولادسازی مورد استفاده است اما با توجه به ذخایر محدود منگنز ،تولید داخل فرومنگنز در ایران نیاز فولادسازها را برآورده نمی کند.

در نتیجه واحدهای فولادسازی برای تامین بخش عمده ای از نیاز صنعت ، باید اقدام به واردات فرومنگنز کنند. در همین رابطه فولادسازها با توجه به معضل تامین فرومنگنز بخشی از نیاز فرومنگنز را با فروسیلیکومنگنزجایگزین می کنند . طی ۳ سال گذشته به طور متوسط سالانه حدود ۴۰ درصد رشد داشت اما همچنان تولید فروسیلیکو منگنز در ایران کمتر از نیاز داخل است و طی ۵ سال گذشته بیش از نیمی از نیاز مصرف کنندگان این محصول به کشور وارد شده است.

شرکت نسوزآلیاژ پارسه با بررسی بازار مصرف فرومنگنز، فروسیلیکو منگنز و فروسیلیسیم اقدام به احداث کارخانه ای به منظور تولید محصولات یادشده کرده است. در ابتدا ظرفیت تولید پیش بینی شده را از ۵۰ هزار تن و سپس با اخذ مجوزی به ۶۵ هزار تن افزایش داد.

مبلغ کل سرمایه‌گزاری پروژه ۶.۲ هزار میلیارد تومان، معادل ۱۰۷،۰۰۰،۰۰۰ یورو است، که دوره بازگشت سرمایه آن ۳۶ ماه از زمان بهره برداری خواهد بود.

همچنین با راه اندازی این مجتمع، ۳۵۰ نفر به صورت مستقیم  مشغول به کار خواهند شد.

موقعیت جغرافیایی پروژه

این پروژه در زمینی به مساحت تقریبی ۴۰ هکتار در ۲۵۰ کیلومتری شهر یزد، در شهرستان بهاباد، و در کیلومتر ۳۵ جاده بهاباد به معدن چادرملو واقع شده است.

اطلاعات پروژه

زمین پروژه شامل سه ناحیه اصلی به شرح زیر است:

  • ناحیه صنعتی: شامل کارخانه که دربرگیرنده کوره های فروسیلیسیم، فرومنگنز و فروسیلیکومنگنز است
  • ناحیه نیمه صنعتی: شامل انبار ها، کارگاه های پشتیبانی، سیستم تصفیه آب RO ، پست برق و …
  • ناحیه غیر صنعتی: شامل دفاتر اداری، اقامتگاه ها، مسجد و …

برق پروژه

برق مورد نیاز مجتمع ۶۵ مگاوات است که  بر اساس پیش‌بینی انجام شده به صورت خط ۲۳۰ کیلوولتی از شبکه برق کشور تامین و در کارخانه و توسط یک پست احداثی، تبدیل به برق ۲۰ کیلوآمپر می شود.

آب

آب مورد نیاز پروژه توسط سیستم RO، یا اسمز معکوس توسط تصفیه خانه ها در محل کارخانه تامین می‌شود.

فضای سبز

بر اساس قانون حفاظت از محیط زیست کشور، کارخانجات موظف هستند حداقل ۱۵ درصد از مساحت زمین کارخانه را به فضای سبز اختصاص دهند. این شرکت نیز برنا بر قانون و همچنین رویکرد مسئولیت اجتماعی خود در صدد است تا در راستای حمایت از محیط زیست این رقم را تا ۲۵% افزایش دهد و فضای سبز بیشتری ایجاد نماید.

پیشرفت پروژه

هم اکنون در بهار ۱۴۰۴، میزان پیشرفت پروژه ۸۱ درصد است که ساختمان کوره‌ها، سوله ها و بخشهایی از پروژه ساخته شده و در حال تجهیز و نصب تاسیسات داخلی است. همچنین تجهیزات خارجی توسط شرکت ساینواستیل درکشور چین ساخته و در حال ارسال می‌باشد.

طبق برنامه پیش بینی می‌شود در صورت تامین مالی مورد نیاز، ۶ تا ۷ ماه تا راه اندازی فاز اول کارخانه زمان باقی است.

کل پروژه۸۱%
۸۱%
مهندسی۹۶%
۹۶%
تدارکات۸۳%
۸۳%
اجرا۷۸%
۷۸%

محصولات و ظرفیت تولید

ظرفیت تولیدی محصولات این مجتمع مجموعا ۶۵ هزار تن به روش کوره قوس الکتریکی در سال بوده که شامل موارد ذیل است. لازم به ذکر است در صورت تولید به صورت ظرفیت کامل حجم قابل توجهی از نیاز کشور را تامین خواهد کرد.

  • فروسیلیسیم ۱۵هزار تن در سال
  • فرومنگنز پرکربن ۲۰هزار تن در سال
  • فروسیلیکومنگنز ۳۰هزار تن در سال

از این ظرفیت تولیدی، در حدود ۴۰ درصد در خود گروه شرکت‌های چادرملو مصرف و مابقی در بازارهای داخلی و خارجی قابل عرضه خواهد بود.

فرومنگنز پرکربن

فروسیلیکومنگنز

فروسیلیسیم

keyboard_arrow_up